Besøkstall

70 068 denne måneden

35 957 104 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Iskaldt på Orkanger: Fiskene fryser fast til bunnen

Breiflabb3_1.jpg

Det er nå så kaldt på Orkanger at fiskene fryser fast til bunnen. Beviset ser du her: En strandet breiflabb sitter bom fast på stranda sør i Gammelosen. 

Breiflabbhale er en delikatesse. Men alle liker kanskje ikke tanken på at slike storkjefta rugger svømmer sammen med oss i Gammelosen sommers tid.

Det ser faktisk ut som om den botnspekte breiflabben i sørenden har frosset i hjel på fjære sjø. Den har ingen synlige skader som tyder på at den kreperte før den drev i land. Men hvem vet...

I alle fall: Breiflabben (Lophius piscatorius) kalles også marulk - og sjødjevel og havtaske. Den er en rovfisk som kan bli nærmere 100 kilo tung og to meter lang.

Eksemplaret i Gammelosen er en knapp halvmeter (mer tekst under bildet):

Breiflabb2_1.jpg

Legg merke til "antenna" på hodet. Breiflabben (altså havtaska) ligger ofte halvt nedgravd i sand og vifter med denne stanga for å lokke til seg andre fisk, som den deretter sluker uten nåde. Den spiser også dykkende ender. På Mausundvær har folk hengt opp gapende breiflabb til tørk (bildet under):

brei.jpg

Orkanger var for øvrig svøpt i frostrøyk helt til sola gikk ned første søndag i advent. Her er et bilde tatt fra Rokollen (mer tekst):

RokollenFrostr__yk_1.jpg

Og til slutt et bilde som viser mønsteret frosten avsetter i sandstranda. Her ligger det altså en Frionor-inspirert breiflabb nå, og her badet folk for tre måneder siden.

s__renden_1.jpg

 

Publisert 28.11.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Randi Th. Lilleholte 28.11.2010 18:56
Var en liten tur ute i stad, her på Sinsen er det nesten snøstorm så nå er det godt å være inne. Jeg tenner lys for mine kjære og minnes tiden på Orkanger.

Tormod Sæthre 28.11.2010 18:32
Tvilsom konklusjon. :) Husker det ofte lå døde breiflabber på fjære sjø ved langbrua da vi tok turen ned under oppveksten på Nerøra. Var sjelden en kunne se noen skader på de. Var stort sett på sommeren vi fant de.

Irene V 28.11.2010 17:34
Arti! Men det er jo kinnene som er gode!

Hei Irene! 30.11.2010 02:13
E det kinnan som e god? Æ trudd det va kotlætt-stykkan bak mot halen æ! Kainn itj nån få Søra te å lag ein sånn Lørdagsrætt i avisa basert på breiflabben, den ha alltid vorte kasta i fjæra her i dal'n så langt æ kainn huss på bakover, men det ska vær ein delikatesse! Ætte som æ husse på va det feskeran som kasta de feskan der - UFESK! Men som Tormod forteller: svømm dæm opp på groinna og daue??

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse