Besøkstall

94 800 denne måneden

13 142 271 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdals kommuneplan: Idrettsparken gir unikt sentrum

orkla1.jpg

Idrettsparken er et brennaktuelt tema i debatten om Orkdal 2040 og sentrum. Følgende er nemlig vedtatt i kommuneplanens samfunnsdel: ”Orkdal kommune ønsker å utvikle Idrettsparken, Orklahallen og Gammelosen til et unikt sentrumsområde der idrett, kultur og næring smelter sammen”.
Men kommunens anlegg ligger urørt i år etter år. Takutstikket på klubbhuset er det som gir folk ly, mens Fannremsmoen har fått en gedigen tribune. Og i Knyken bygges nå dommertribune til 2 millioner.

Paradoksalt nok er det altså det erklærte satsingsområdet som forfaller. Dusj- og garderobeanlegget i fraukjelleren ble innviet for 57 år siden. OIF fotball skal nå reparere det. Friidrettsbanen gror ned. Den var bedre rundt 1960 (bildet under) enn den er i dag. Gjerdet rundt anlegget har snart verneverdi (mer tekst følger).

037_Orkanger_oversikt24.06.1960_1.jpg

Dette er ikke bare Orkdal kommunes eget sentralanlegg for sommeridrett. Det er også utropt til et kjerneområde i satsinga på å gi Orkdal et sentrum. Men det mangler handling både i sentrumsutviklinga og fra eierens side i Idrettsparken.

OIF ønsker å overta fordi kommunalt eierskap angivelig hindrer framdrift og gjør det verre å skaffe sponsorer. Næringslivet er lite interessert i å støtte kommunale anlegg.

Satsinga på private anlegg de siste årene setter stagnasjonen i Idrettsparken i et tankevekkende perspektiv. Orkdal kommune gikk inn med midler på Fannremsmoen, samtidig som stadion utløser mange millioner kroner i spillemidler. Takutstikket i Idrettsparken er et latterlig syn sammenlignet med den topp moderne tribunen fem kilometer fra kommunens sentralanlegg.

Knyken-anleggene er også private, og dette er ingen kritikk av OILs formidable innsats. Men for å sette Idrettsparkens skjebne i relieff kan vi se på noen oppdaterte tall for Knyken. Tallene har OIL lagt fram i forbindelse med søknad om en kommunal  lånegaranti på 12,2 millioner kroner for Knyken-satsinga:

* Fase 1 i Knyken er nå kostnadsberegnet til 43,5 millioner kroner.
* Hoppbakkene alene koster 15 millioner.
* I tillegg kommer hoppheis, lys og andre installasjoner som gir en prislapp på ca 20 millioner kroner for hoppsporten.
* Som en kuriositet: En tribune for hoppdommere vil koste ca 2 millioner. I Idrettsparken er det nå snakk om å bygge en provisorisk tribune for fotballtilskuere. Under et bilde av dagens 60 år gamle tribune (mer tekst følger):

Park19.jpg

Hvor pengene kommer fra i Knyken? Dette er de største enkeltbeløpene:

Orkdal kommune har gitt 7 millioner i direkte tilskudd. Sanitetsforeninga har gitt 3 millioner. Det er budsjettert med 7 millioner i gaver/støtte og tilskudd fra lokalt næringsliv.

Videre er det kalkulert med at OIL får tilbakebetalt drøyt 7 millioner fra staten i moms. Og det skal komme inn 12,2 millioner i statlige spillemidler. Det siste tilsvarer grovt regnet alle spillemidler til Orkdal kommune i nærmere ti år.
OIL beregner dugnadsinnsatsen til drøyt 4 millioner.Friidrett1_1.jpg

Ikke noe galt sagt om Knyken og Orkdalsbanken stadion – bortsett fra et ubrukelig og feilplassert ”friidrettselement” (til høyre) i millionklassen på sistnevnte sted.

Men når Orkdal kommune diskuterer idrett og sentrum er det greit å vite at det ser slik ut i Idrettsparken:

Park15_1.jpg

Husk folkemøtet i kommunestyresalen onsdag klokka 19.00.

Hans Kringstad

 

Publisert 09.11.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Oif 09.11.2010 22:17
Kommunen bryr seg ikke om Idrettsparken og sentralanlegget for sommeridrett. Derfor må Oif ta over alt sjøl.

Kjell Ivar Gumdal 10.11.2010 00:24
Parken !No må kommunen få opp auan!Hva jo me å dreiv parken frivillig i mange år ,fra å være minst en ansatt fra kommunen. til 120,000kr i støtte til innkjøp og div rep av utstyr,og ikke minst noen måtte gjøre jobben,æ koinna skreve my om det som skjedd på 80-90 åra neri "Parken",både æ og mange flere bør ha god samvittighet ,men det gjelder ikke ORKDAL KOMMUNE !!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse