Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Gata på Fannrem visner: Gata på Orkanger på dagsorden

Fannrem1.jpg

Butikkdød og tomme lokaler preger Fannrem sentrum. Huseiere ber om å få omregulere fra forretning til bolig. Handlegata på Orkanger står foran samme utfordringer. Den har klart seg fordi den er sterkere. Men også Orkanger sentrum sliter med tomme lokaler. Handlegata trenger en politikk for sentrum, og ikke bare for kjøpesentre.
Husk derfor folkemøtet i kommunestyresalen onsdag kl. 19.00.

Fannrem først:

* Stedet mister sin eneste klynge av butikker når Mo-senteret snart stenger dørene. Prix får monopol på dagligvarer. Klær og sko forsvinner.

* Enda en større faghandel legger snart ned, ifølge ryktene. (Avisa ST kan jo sjekke).

* Eierne av to større bygg i sentrum av Fannrem har nå søkt Orkdal kommune om å få bygge leiligheter i de tomme butikklokalene i første etasje. Ingen vil leie for forretningsdrift.

Disse byggene er Øyasætergården (bildet under) like nord for Prix og den tidligere Grotten-butikken (bildet nederst) sør for Prix på Fannrem.

Fannrem3.jpg 

Omregulering av forretninger til bolig er å gi opp næringsarealer, og i strid med nylig vedtatte planer. Rådmannen er likevel åpen for en slik løsning siden det virker umulig å få leid ut til næring på Fannrem.

Også en tredje søknad har kommet inn. I tillegg antyder rådmannen at det kan komme søknad om å gjøre om Mo-senteret til boliger.

Orkanger:

Problemet er relevant for situasjonen på Orkanger. Butikkene på Fannrem er utkonkurrert av voksende kjøpesentre. Uten stimulans kan handlegata på Orkanger lide samme skjebne. Også her er første etasje regulert til forretning, men flere lokaler er ledige. Noen har stått tomme i lang tid.

Todal-byggets første etasje er nylig vedtatt omregulert fra forretning til bolig. Denne delen av Orkdalsveien regnes ikke lenger som en del av sentrum.

Bunnpris er en av motorene i handlegata. Butikken gikk med tap i fjor, ifølge Adresseavisens resultatoversikt.

Mye positivt skjer også, men samtidig har kjøpsentrene bestemt seg for å vokse videre. Bårdshaug vest kommer trolig til å trekke til seg mye mer trafikk a la det feilplasserte Europris som Orkdalslista, Venstre og andre presset gjennom.

Ingen virkemidler er vedtatt for å følge Selberg arkitekters råd i tettstedsanalysen om å styrke gata:

* Det politiske flertallet avviste feks et forslag om frys for kjøpesentrene inntil det har løsnet på Sæther/Rømme. (Pisk).

* Det politiske flertallet vil heller ikke stimulere handlegata gjennom etablering av kulturhus eller annet publikumsrettet tilbud. (Gulrot).

På folkemøtet onsdag er handlegata et naturlig tema. Skal den seile sin egen sjø, prisgitt veksten ved kjøpesentre med enorme finansielle muskler? Eller skal det iverksettes en sentrumspolitikk som sikrer vekst i gata?

Under et bilde av det ene bygget der eierne (Vormstad Utbygging) har gitt opp å skaffe leietakere på Fannrem.

Fannrem2.jpg

Hans Kringstad

 

Publisert 07.11.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Astrid Beate 08.11.2010 21:44
Orkanger sentrum trenger et bakeri der man kan få kjøpt seg ferske brød samt nybakte smultringer, julekaker, julebrød, og ikke minst alskens kaker til hverdag og fest. Hva om Hemnes Lund Bakeri kunne startet en filial på Orkanger?? Få i tillegg Hennes&Mauritz til gata, så stopper småbarnsmødre fra Hemne, Rindal, Surnadal, Hitra, Aure etc. på Orkanger istedet for å dra til Tr.heim. (Litt trolig at gigantkjeden synes dette er interessant.)

Bakeri? 09.11.2010 08:48
Du mener vel bakeri-UTSALG? Om du ikke vet det, eller husker det, så ble bakeriene slått konkurs, de tapte i en beinhard og nådeløs konkurranse, og akkurat likeens vil det gå i dag. Men et lite konditori ville ha vært romantisk, men neppe noe å leve av for den som tør satse egne penger.... EP

Trist å få rett! 07.11.2010 20:03
Jeg har sagt det lenge, at Fannrem står ovenfor samme triste skjebne som det tidligere sentrum i denne dalen : Svorkmo. Svorkmo har mistet alt, og kun kunstig åndedrett ser ut til å la noe gjenoppstå - så lenge det varer. Nå står Fannrem foran det samme, og på tross av advarsler og latter, feks fra Svoger'n som er verdens største fannrems-patriot, ser det ut til at Bermingrud-vedtaket ble den endelige spikeren.... Hvor lenge går det før Felleskjøpet flytter etter til Bermingrud? De flytter jo produksjon ditover. Og kundene sitter jo i bil allikevel, 5 min ekstra til Bermingrud gir ikke noe kundetap i den kundemassen..... Når nå Fannrem legges ned, bit for bit, er det på tide at selv bygdepolitikerne gir opp og ser sannheten i kvitøyet. Det er vanvittig å tro at man kan flytte sentrum mot et nedlagt veikryss! Kommuneadministrasjonen tar feil, stedet heter ikke Orkanger/Fannrem, "med en samlet befolkning på litt over 6700 innbyggere". Fannremsnavnet forsvinner, når funksjonene er borte. Navnet på byen de drømmer om blir ikke "orklabyen" eller en annen kunstig konstruksjon. Tilbake på valplassen står Orkanger, som vokser seg stort og sluker de andre hussamlingene på sin vei oppover i bygda. Men sentrum ligger HER, og det har ingen hensikt å forsøke å utvide det ut over vanlig gangavstand, i allefall ikke før vi passerer 60 000 innbyggere her, for det er det som kreves dersom lystige planer hos blåøyde politikere skal oppfylles! Trist for Fannremsbyggen. Det eneste som kan redde dem nå, er at alle oljefeltene går tomme i hele verden - samtidig! Det er nemlig det eneste som kan gjenreise behov for nærbutikker over alt. ErikP

per inge snildal 07.11.2010 22:17
"Handlegate" ka e' det! No må vi få et stort opplevelses senter i dalen, Amfi og OTI bare en døende form for små kjøpesenter. Små butikker i handlegater er ut! 100.000 m2 må det minst være, gratis oppvarmet parkeringsplasser, 10 talls kafeer, svømmehall, kulturhus og kino som går hele dagen, osv. Det må da legges midt i mellom Orkanger og Fannrem! Amfi, OTI og Mosentret bygges om til eldreomsorg! Gratis buss som kjører kontinuerlig Orkanger / Fannrem for de som har handlet mer enn de kan bære! -noe å tenke på! mvh SIP

Itj vårra beskjeden Per Inge! 08.11.2010 11:22
Ein MILLION kvadratmeter må te! Vi legg det på Follo å riv deinn støgge gammle skolen. Oppå plattået der e det såpass kuppert at vi kainn få te et helt opplevelsesenter sammen med shoppingen! Ka freksæmpel om vi får te ein innendørs kunstsnøbakke? Og et surfbasseng med 4 meters bølga? DET hadd vært nå det å spaisa opp hainndlinga med!

Edvard Ø 07.11.2010 21:50
Hvilken produksjon er det Felleskjøpet flytter til Bermingrud? Dette har jeg aldri hørt om. Håper også jeg får vite det, da det gjelder min arbeidsplass.

Det er penger å tjene! 08.11.2010 03:16
På å få omregulert ei tomt i et område der det er åker og restriksjoner, til boligformål! Kommunen ønsker ikke utvidelser, de ønsker å flytte slikt til Grønøra.....

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse