Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger-bøker: Blind humor og drama fra krigen

Johan SvendsenTo bøker med røtter på Orkanger kan bli liggende ved juletrefoten i år. Christian Falch kommer med et 350 siders verk om Kampen om Thamshavnbanen. Han gir ut bok med overskuddsstoff sammen med dvd. Eks-journalist og eks-Orkangerbygg Johan Svendsen satser mer lettbeint - med sin tredje vitsebok. Vi starter med den og Nils Arne Eggens favorittvits:

Nils Arne og tre andre kjendiser har bidratt. Mr. Eggen representerer Orkdal med historien om gårbrukeren Bernt fra Sundlimoen:

Bernt gjorde ikke mer på bruket enn høyst nødvendig. Han var ungkar, bodde sammen med søstra si og drev med poteter.

En kald høstmorgen lå Bernt fortsatt under skinnfellen selv om det snart var langt på dag. Søstra røsket i ham med følgende replikk:

- No må du stå opp Bernt. Det er kaldt i lufta og sikkert lurt å ta opp poteten. Snøen ligger allerede kvit på toppen av Omnsfjellet.

Da trakk Bernt skinnfellen godt oppover skuldrene, snudde seg mot veggen og mumlet rolig:

- Så vidt jeg vet har jeg ingen poteter på Omnsfjellet.

Johan Svendsen vokste opp i Bekkfaret, var lenge kulturjournalist med særlig vekt på musikk, men mistet for noen år siden synet i løpet av kort tid. Han ble helt blind.

Da ga Johan ut boka "Hvem faen slo av lyset?" på Orklaposten forlag. Den tredje i serien heter "Har du sett muffa mi?", og er i handelen hos:
http://www.orklaposten.no

Kampen om Thamshavbanen

Christian Falchs langt mer alvorlige arbeid om krigen kommer neste uke. Bok og dvd selges som pakke til 399 kroner. Boka inneholder store mengder stoff som ikke kom med i filmen. Her kan du blant annet studere sabotøren Peter Deinboll juniors notater fra krigen - ordrett slik han skrev boka2_1_1.jpgned opplevelsene sine.

Lokale motstandsfolk fra Orkanger og området rundt er også med. Johan Elvbakken er blant dem som får mye omtale.

Filmskaper og nå forfatter Christian Falch er selv spesielt opptatt av at boka byr på enda mer dokumentasjon omkring Orklas opptreden under krigen.

Christian har laget boka sammen med filmens regissør, Fredrik Horn Akselsen.

- Boka på nærmere 350 sider er en samling av kildematerialet vi hadde liggende. Alt er redigert sammen til en kronologisk historie. Mange lokale personer blir nevnt i boka, de aller fleste av disse fikk ikke plass i filmen, sier Christian Falch (mer tekst) følger).

thamshavndokc16_.jpg

Over ser du tyske vakter fra innspillinga av dokumentarfilmen. Under er sabotør Paal Skjærpe arrestert.

Boka kan forhåndsbestilles hos:
christian@gammaglimt.no

til_20web3.jpg

 

Publisert 29.10.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Svend Åge Sæther 29.10.2010 19:59
Det har vært moro å bidrat med trykkingen av boken til Christian. En fantastisk julegave. Løp og kjøp :-)

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse